Moszkva nem tárgyal Kína csatlakozásáról az INF-szerződéshez

Peking nem érdekelt abban, hogy csatlakozzon az orosz–amerikai nukleáris leszerelési tárgyalásokhoz mert atomarzenálját „minimális, a védelempolitikai érdekeinek megfelelő szinten tartja – közölte Vang Ji.

Nem folynak tárgyalások Moszkva és Peking között arról, hogy Kína csatlakozzon a INF-szerződéshez – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután hétfőn Szocsiban megbeszélést folytatott kínai hivatali partnerével, Vang Jivel.

Kína bevonását a szárazföldi telepítésű közepes és rövid hatótávolságú nukleáris rakéták megsemmisítéséről szóló orosz–amerikai INF-szerződésbe Donald Trump amerikai elnök vetette fel nemrégiben egy interjúban. Trump február 28-án, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig március 2-án jelentette be, hogy felfüggeszti országának a megállapodásban való részvételét. A két fél korábban kölcsönösen a szerződés megsértésével vádolta meg egymást.

Vang közölte: Peking nem érdekelt abban, hogy csatlakozzon az orosz–amerikai nukleáris leszerelési tárgyalásokhoz, mert atomarzenálját „minimális, a védelempolitikai érdekeinek megfelelő szinten tartja”.

Forrás:
MTI