Porosenko bort iszik, de vizet prédikál

Ukrajna elnöke hétfői brüsszeli látogatása során bejelentette, érdekelt abban, hogy minél előbb beiktassák hivatalába Volodimir Zelenszkij elnököt – jelentette az Intefax Ukrajina hírügynökség.

„A labda a parlament térfelén pattog. Érdekelt vagyok abban, hogy a törvényhozás a lehető leghamarabb kitűzze a beiktatási ceremónia napját, a Zelenszkij úr számíthat a támogatásomra, hogy minél gyorsabban elfoglalhassa hivatalát”

– fogalmazott Porosenko.

Újságírói kérdésre, hogy elképzelhetőnek tartja a parlament feloszlatását és az előre hozott választásokat az elnök azt válaszolta, hogy mindennek meg kell felelnie az alkotmánynak és a jogalkotási eljárásnak.
Porosenko kiemelte, hogy a parlamentnek olyan megoldást kell találnia, ami mindenkinek megfelel, és garantálja a demokrácia és az alkotmányos folyamat védelmét.

Egyelőre nincs dátum Zelenszkij beiktatására

A skandalum Volodimir Zelenszkij beiktatásának tervezett dátuma kapcsán robbant ki, máris a frakcióközi egyeztetésen. Nagyija Szavcsenko és Vitalij Kuprij képviselők a házelnök szavába vágva követelték, a testület azonnal határozza meg Ukrajna új elnöke beiktatásának idejét, s Parubij szemére vetették, hogy nem azzal foglalkozik, amivel kellene.

Forrás: