Gondok vannak a beiskoláztatással

Ukrajnában komoly problémákba ütköznek azok a szülők, akik most akarják beíratni az iskola első osztályába a gyermeküket, írja a comments.ua.

A nehézséget az okozza, hogy az új jogszabály szerint a gyermekek beiskolázását a bejelentett lakhely meglétéhez kötik. Akinek nincs ilyen, vagy más vidékre, városra szól, annak a csemetéje nem iratható be a tényleges lakhelyhez köthető tanintézmény első osztályába. A problémáról Olekszandr Szöcs, az oktatási tárca európai integrációval és stratégiai tervezéssel foglalkozó intézményének igazgatója beszélt.

Az érintett családok jelentős része nem a jelenlegi lakhelyén van bejelentve. Sok szülő hivatalos lakhelye faluhelyen van, de a munkahely, a családi állapot miatt egészen másutt laknak. Ezzel azonban lehetetlenné vált számukra, hogy a tényleges lakhelyhez közeli iskolába járassák a gyermeküket. A másik akadály, hogy az oktatási tárca nem rendelkezik egységes adatbázissal, amely lehetővé tenné a probléma gyors megoldását.

Így, ha valaki évek óta Ungváron lakik, de Rahóra van bejelentve, annak a gyermeke is rahói iskolába kellene, hogy járjon.