Május 20-án lesz a beiktatás

Hosszas húzás-halasztás után végre határozott az Ukrán Legfelső Tanács, és május 20-ra kitűzte Volodimir Zelenszkij elnöki beiktatását, közölte a korrespondent.net.

A döntést 315 képviselő támogatta, és e szerint május 20-án 10 órakor kezdődik majd az ünnepélyes ceremónia.

Az új elnök és csapata május 19-ét szorgalmazta, ám a képviselők nem támogatták az indítványt. Más javaslatok is elhangoztak, melyek miatt Zelenszkij piti szélhámosoknak nevezte a Legfelső Tanács képviselőit. Korábban Parubij házelnök azt ígérte, május 14-én döntenek a beiktatás időpontjáról, de nem tartotta be a szavát.

A beiktatás dátuma azért is fontos, mert a törvény értelmében május 27-éig – legalább fél évvel a törvényhozás mandátumának lejárta előtt – dönthet Zelenszkij arról, hogy feloszlatja vagy sem idő előtt a jelenlegi parlamentet, utána már erre nem lesz lehetősége, hanem ki kell várnia az október 27-én tartandó választást.

Az Ukrajinszka Pravda értesülése szerint Zelenszkij azért is sürgette mihamarabbi beiktatását, mert egyre inkább hajlik arra, hogy beiktatása után rögtön feloszlassa a parlamentet, és már kész is az erről szóló előterjesztés. Döntése attól függ, mennyire lesz együttműködő vele a parlament.

A törvényhozás idő előtti feloszlatása ellen szól azonban két érv:

  • egyfelől csapatának egy része még szeretne időt arra, hogy pártjuk, a Nép Szolgája (Szluha Narodu) tovább erősödhessen.
  • Másfelől így nem tud a parlament változtatni a választási törvényen, és fennmarad a vegyes választási rendszer, amely az oligarchákat képviselő politikusoknak kedvez.

Az is kérdés, hogy a parlament egyáltalán hajlandó, illetve képes-e a választási rendszer megváltoztatására utolsó heteiben, hónapjaiban, ha ezt az elmúlt évek alatt nem tette meg.