Palotaforradalom az alkotmánybíróságnál

Terjedelmes elemző írásban fejtegeti a korrespondent.net, hogy miért tört ki palotaforradalom az Ukrán Alkotmánybíróság testületében, miért menesztették Sztaniszlav Sevcsukot az elnöki posztról, s neveztek ki rá egy kétes múlttal rendelkező nőt.

A cikkíró kifejti, az alkotmánybíróság egy bonyolult szerv, amely arra hivatott, hogy felügyelje a születő törvények alkotmányosságát. A testület 18 bírából áll, akiket hat-hat arányban az államfő, a parlament és a bírák közgyűlése nevez ki. A tagok kinevezése kilenc évre szól, az elnököt pedig ők maguk közül választják.

Ez év februárjában Sztaniszlav Sevcsukra esett a választás. Ám alig három hónapot tölthetett ott, mert kirúgták, és (Ukrajna történetében először fordult elő) az alkotmánybírát megfosztották szakmai jogkörétől. A testület három tagja már márciusban fúrni kezdte az új elnököt. Harminc oldalas levelükben leírták, milyen törvénytelenségeket művelt Sztaniszlav Sevcsuk.

Egyebek között azzal vádolták a vezetőjüket, hogy túllépi a hatáskörét, befolyásolja a kollégákat a döntéshozatalban, valamint politikai érdekeknek veti alá a független testületet.

Továbbá állományon kívülieket kezdett alkalmazni, akik hivatalosan nem kaptak fizetést, de a munkájuk honorálva lett. Ezek az illegális alkalmazottak a korábbi Janukovics rezsim kiszolgálói voltak, ráadásul hozzáférhettek minden bizalmas irathoz. Végül a 18 bíró közül 12 Sevcsuk ellen szavazott.

Igaz, Janukovics emberei sorából való a testület újonnan megválasztott elnöke is. Natalija Saptala elnökösködése azonban csak afféle pünkösdi királyság lesz, állítja az elemzés. 2019-ben ugyanis lejár alkotmánybírósági tagságának határideje. Ezért elnökké választása csak amolyan technikai megoldás. Fő feladata az, hogy feleskesse az alkotmányra Volodimir Zelenszkijt. Szeptemberben megváltozik a bírói testület összetétele és új személyt választanak elnökükké.