Drog és alkoholteszt a munkahelyeken

A kormány közzétette azokat a június 1-től hatályba lépő szabályokat, amelyek a munkahelyi balesetek kivizsgálására vonatkoznak, közölte a hvylya.net.

Az új szabályzat szerint a munkahelyi balesetek, foglalkozási ártalom miatti betegségek speciális kivizsgálását végzi el az állami munkavédelmi szakszolgálat, akkor is, ha az érintett személy nem áll szerződéses viszonyban a munkáltatóval. A munkahelyi szerencsétlenségek kivizsgálása során kötelező lesz a kárt szenvedett alkalmazottak drog- és alkoholtesztje.

A tájékoztató szerint eddig többnyire nem végeztek ilyen vizsgálatot, mivel az nem volt kötelező. Ha bebizonyosodik, hogy a szerencsétlenül járt alkalmazott tudatmódosítók hatása alatt állt, akkor is a munkáltatót terheli majd a felelősség, mivel nem tiltotta meg a dolgozó számára a munkavégzést.

A portál megjegyzi, korábban előfordultak visszaélések a munkaadó részéről. Halálos kimenetelű munkahelyi balesetnél úgy hárították el magukról a felelősséget, hogy alkoholt töltöttek az elhalálozott szájába, és azt állították, hogy az ittasság okozta a bajt. Számos más újítás mellett fontos például, hogy a munkáltató többé nem kötelezhető arra, hogy állja a balesetben eltávozott holtteste elszállításának, azonosításának költségeit.