Nem törvénysértő ha több útlevelünk van

Jogerősen felmentette a Kárpátalja Megyei Fellebbviteli Bíróság Darcsi Karolinát, a beregszászi városi tanács (közgyűlés) magyar frakciójának vezetőjét, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) kommunikációs titkárát a magyar útlevele miatt rá kiszabott közigazgatási bírság megfizetése alól – írja az MTI.

Az ügy előzménye, hogy Darcsi Karolina az idei év február 18-án ukrán útlevéllel lépett ki gyalogosan Ukrajnából az Asztély-Beregsurány határátkelőhelyen, majd később ugyancsak ukrán útiokmányával gyalogosan tért vissza. Útlevelének ellenőrzésekor azonban a számítógépes rendszer, mivel magyar nemzetiségű tisztségviselőről volt szó – az Ukrajnában hónapok óta bevett gyakorlatnak megfelelően – fokozott kockázatot jelzett a neve mellett, ezért az ukrán határőrök kiterjedt vizsgálatnak vetették alá. Az ellenőrzés során Darcsi Karolina önként átadta magyar útlevelét a határőrség munkatársainak, akik az esetet jegyzőkönyvben rögzítették, amit megküldtek a bíróságnak. Ennek alapján márciusban a Beregszászi Járási Bíróság közigazgatási jogsértés címén a frakcióvezetőt 3400 hrivnya (kb. 34 ezer Ft) közigazgatási bírság befizetésére kötelezte. A döntéssel Darcsi Karolina nem értett egyet, és megfellebbezte azt a Kárpátalja Megyei Fellebviteli Bíróságnál.

Az ügy keddi ungvári tárgyalásán, mint arról Diósi Artúr ügyvéd a médiának beszámolt, a taláros testület kimondta, hogy védence nem követett el törvénysértést a határátlépés során, hiszen nem érvénytelen útiokmánnyal lépett be Ukrajnába, így alaptalanul büntették meg.

“Önmagában az a tény, hogy valakinél két, hatóság által hivatalosan kiállított érvényes útlevél van, a hatályos ukrajnai törvények szerint nem számít törvénysértésnek. Ezért, ha a határőrök valakinél találnak egy, a nevére kiállított külföldi, adott esetben magyar útlevelet, nem szabhat ki bírságot a bíróság

– idézte az ügyvédet a karpataljalap.net hírportál.

A fellebbviteli bíróság törvénytelennek nyilvánította a Beregszászi Járási Bíróság elmarasztaló határozatát, és kimondta, Darcsi Karolina nem vádolható törvénytelen határátlépéssel, így a korábban kiszabott közigazgatási bírság befizetése alól is felmentette őt.

Forrás:
MTI