Párizs és Berlin gesztusokat kért Moszkvától Kelet-Ukrajna ügyében

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök és Angela Merkel német kancellár „gesztusokat” kért Vlagyimir Putyin orosz elnöktől a kelet-ukrajnai konfliktus rendezése érdekében – közölte a francia elnöki hivatal.

A kedd este kiadott közlemény szerint Volodimir Zelenszkij új ukrán államfő beiktatása után beszéltek Vlagyimir Putyin orosz elnökkel telefonon a nyugat-európai vezetők, és hangsúlyozták, hogy „elérkezett a pillanat” az orosz-ukrán-európai kapcsolatokra nehezedő konfliktus rendezésére, és ennek érdekében kérték tőle, hogy “tegye meg a megfelelő gesztusokat a kedvező légkör kialakításához”.

A hivatalába hétfőn beiktatott Zelenszkij öröksége az öt év alatt már 13 ezer halálos áldozatot követelő konfliktus. Ukrajna a kirobbanása óta elvesztette az ellenőrzést a Donyeck-medence szénbányái és ipara fölött, valamint az oroszországi határának egy része fölött.

Kijev és a Nyugat azzal vádolja Oroszországot, hogy katonailag támogatja az oroszpárti kelet-ukrajnai szeparatistákat, de ezt Moszkva tagadja.

Forrás:

MTI