Megyei tájékoztató az árvízhelyzetről

Az esőzések okozta áradásokról, a kárpátaljai árvízhelyzetről, a károk felszámolásáról tartott sajtótájékoztatót Ungváron Jaroszlav Halasz, a megyei közigazgatás megbízott vezetője, Roman Hudak, a megyei katasztrófa-elhárítási szolgálat vezetője és Volodimir Csipak, a Tisza-medencei vízgazdálkodási főosztály vezetője, közli a zak-kor.net.

A szakemberek elmondták, a természeti csapástól leginkább sújtott hat járás vízgyűjtő területén két nap alatt egy havi –120 mm –csapadékmennyiség hullott. A folyók medre megtelt, amit még a Lengyelországban és Szlovákiában kihullott csapadékmennyiség is tetézett. Az áradás következtében egy tizenegy éves kisfiú életét vesztette. Mivel az éves 160 millió hrivnyás szükségletből csupán 20 milliót kapott meg a megye, nem jutott elég pénz a hegyi patakok mélyítésére, a partfalak megerősítésére.

Az áradat elöntött 585 portát és 111 lakóházat, 484 pincét, 1700 hektár termőföldet, 170 hektár legelőt, megrongált 15 ácsolt hidat, egyet megsemmisített.

A katasztrófa-elhárítók mobil szivattyúkkal próbálják átszivattyúzni a vizet.

A következő napokban a járási központokban bizottságokat hoznak létre, melyek felmérik az árvízkárokat. Amennyiben azok elérik a 63 millió hrivnyát, a közigazgatás a kormányhoz fordul, hogy utaljon ki pénzt a tartalékalapból kárfelszámolásra. A megyei költségvetésből 2,5 milliót különítettek el erre a célra.
Volodimir Csipak sokadjára hangsúlyozta, hosszú ideje akadozik a Tisza árvízprogram állami finanszírozása, mely csupán a dolgozók bérére elegendő, a kiutalt összeg mindössze 10 %-a jut a védművek erősítésére.

A korábban elvégzett munkálatoknak köszönhetően ezúttal nem nőtt az elöntött területek mérete, ám ha nem épülnek újabb gátak és nem erősítik meg a meglévőket, a következő áradás még nagyobb pusztítást hoz. A szakember szerint ugyan az árhullám még nem vonult le, a vízszintek további emelkedése nem valószínű.