Az MSZP ismét arra kíváncsi, hogy hány ukrán állampolgár kap magyar nyugdíjat

Az MSZP-s honatya arra lett volna kíváncsi, hogy mennyibe kerülnek a magyar államkasszának az ukrán nyugdíjasok – számolt be az MTI.

Korózs Lajos MSZP-s képviselő az Országgyűlésben hétfőn arra emlékeztetett, hogy az ukrán állampolgárok egy, a hatvanas években kötött megállapodás alapján jogosulttá válhatnak magyar nyugdíjra és egészségügyi ellátásra. Hozzátette, hogy ezzel sokan élnek vissza úgy, hogy fiktív módon bejelentkeznek egy magyar lakcímre.

Hány ukrán állampolgár veszi fel a magyar nyugdíjat, hányan veszik igénybe a magyar egészségügyi ellátást, és ez mennyibe kerül az államkasszának – kérdezte a képviselő.

Rétvári Bence, az Emmi államtitkára azt felelte, hogy a szocialisták a határon túli magyarokkal szembeni érzelmeket akarják fűteni.

Az MSZP-kormányok egyik ciklusuk során sem nyúltak hozzá az egyezményhez – mutatott rá. A megállapodást nem lehet egyoldalúan felmondani, mert ezzel sok száz határon túli magyart hoznának nagyon nehéz helyzetbe – jelentette ki, hozzátéve, több kísérletet is tettek a szerződés újratárgyalására.

A törvények betartását a magyar hatóságok folyamatosan vizsgálják – emelte ki.

Forrás:
MTI