Macron ragaszkodik ahhoz, hogy a Néppárt rakja ki a Fideszt

„Semmilyen szövetség nem elképzelhető a Néppárttal addig, míg ki nem teszik pártcsaládjukból a Fideszt” – mondta el a Köztársaság Lendületben (LREM), a francia elnök pártjának második helyezett EP-képviselője, Pascal Canfin a France Inter rádiónak hétfőn, amit az Euronews idéz.

Az elsőre nehezen elképzelhető, miféle szövetségre gondolt Canfin, de ha jobban utánaszámolunk, kiderül, hogy bár továbbra is az Európai Néppárt a legnagyobb frakció, 2014-es eredményükhöz képest 7 százalékpontot vesztettek, ha Manfred Weber az Európai Bizottság elnöke szeretne lenni, szüksége van támogatókra.

A legkézenfekvőbb szövetséges a liberális frakció, az ALDE lenne, akik rekordszámú, 109 helyet nyertek az EP-ben, itt van Macron pártja is, 22 EP-helyet szereztek Franciaországban.

„Nézőpontunk szerint Merkel kedvenc jelöltje teljesen alkalmatlan az elnöki pozícióra” – mondta Canfin, de a LERM nem zárja ki Weber támogatását – ezt azonban ahhoz a feltételhez kötik, hogy a Néppártnak előbb ki kell tennie a Fideszt soraiból – ahogy ezt a fentebb említett Canfin világosan meg is mondta.

A politikus nem első alkalommal bírálja a Fideszt. Áprilisban arról beszélt, hogy ha Orbán Viktorral találkozna, annyit mondana neki: itt az ajtó, ki lehet menni rajta.

Forrás:

hvg