Vége a választásoknak: jöhetnek újra a több órás várakozások az ukrán-magyar határon

Még május közepén fordult írásbeli kérdéssel Pintér Sándor belügyminiszterhez a Jobbik képviselője, Bencsik János.  A politikus arra szeretett volna választ kapni, hogy miért csak a választások napján lehet fél napnál rövidebb idő alatt átkelni az ukrán-magyar határon. Az ellenzéki képviselő kíváncsi lett volna rá, hogy fordulhat az elő, hogy a 6-8 órás sorok a lónyai, beregsurányi, záhonyi és tiszabecsi határátkelőknél a választások napján varázsütésre megszűnnek. De csak akkor.

Az EP-választás után, kedden megjött a válasz is, amelyben Pintér Sándor még a probléma létezését is igyekszik letagadni. Ehhez képest vasárnap, a szavazás napján

különleges rendőri akció keretében gyorsították meg a kárpátaljai magyar választópolgárok határátlépését

– jegyzi meg közösségi oldalán Bencsik János.

A rendszeresen ingázó magyarországi és kárpátaljai honfitársaink pechjére azonban nincs mindennap voksolás, így ha nem lesznek előrehozott választások, egészen 2022-ig kell várni, ha normális viszonyok között, több órás várakozás nélkül akarjuk átlépni a határt – tette hozzá az ellenzéki képviselő.

(Azt már csak zárójelben jegyzi meg, hogy a belügyminiszter válaszában

az informatikai rendszer meghibásodását is letagadta,

holott május elején a rendőrség maga tájékoztatott arról, hogy informatikai hiba miatt fennakadások lehetnek a határátkelésben, május közepén pedig több szász kárpátaljai magyar háborgott a Facebookon az elképesztően hosszú várakozási idők miatt.)

A magyar kormány tehát nem akar változtatni.

Nekik tökéletes, ha a szavazások napján gördülékeny a határátkelés, egyébként meg mindenki, akinek nincs diplomata autója, álljon csak szépen, órákon át sorban.

Forrás:

KH/Facebook