Csehországnak 451 millió koronát kellene visszafizetnie az EU-nak Babiš miatt

A pénzt korábban az Andrej Babiš cseh miniszterelnök tulajdonában lévő Agrofert holding kapta – az Európai Bizottság megállapítása szerint azonban Babiš politikai és vállalkozói tevékenysége összeférhetetlen és emiatt a cég nem jogosult uniós támogatásra.

A több mint hetven oldalas bizottsági jelentést több cseh sajtóorgánum teljes egészében nyilvánosságra hozta.

A jelentés szerint az Agrofertnek juttatott támogatások azért sértik az érvényes törvényeket és előírásokat, mert Andrej Babišnak továbbra is befolyása van egykori cégére, amelynek irányítását 2017 februárjában két vagyonkezelő alapnak adta át, miközben kormányfőként befolyásolni tudja és befolyásolja az uniós támogatások szétosztását.

“Babiš kezében tartja a két vagyonkezelő alapot, s ezeken a vagyonkezelő alapokon keresztül kezében tartja az Agrofert csoportot is”

– áll a jelentésben, amely megállapítja, hogy az Agrofer nyeresége végső soron szintén Andrej Babišhoz kerül. A cseh pénzügyminisztérium pénteken azt közölte, hogy előzetes angol nyelvű jelentésről van szó, amely még nem végleges, és még változhat. A tárca csak azután kíván reagálni, hogy megkapja a dokumentum végső cseh nyelvű változatát.

Andrej Babiš azt állítja: semmiféle cseh, illetve európai törvényeket nem sértett meg, a jelentés elfogult és téves, mert neki 2017 februárja óta nincs semmiféle befolyása a vagyonkezelő alapokba helyezett cégei tevékenységére. Babiš szerint Csehországnak semmiféle pénzt nem kell majd visszafizetnie az uniós kasszába.

A cseh kormányfőt a Transparency International cseh irodája tavaly nyáron jelentette fel Brüsszelben. Az európai uniós ellenőrök idén januárban jártak Prágában, és egy héten keresztül ellenőrizték az Agrofertet. Az EU könyvvizsgálói 2011-től 2018 végéig ellenőrizték az Agrofertet érintő pénzügyi iratokat. Ez idő alatt az Agrofert 451 millió korona támogatást kapott, ebből 283 millió koronát 2017 februárja után – derül ki az iHNED portálon közölt anyagból. A jelentés leír több esetet, amikor az Agrofert állítólag jogtalanul jutott uniós támogatásokhoz. Bírálja a cseh hatóságokat is, hogy nem jártak el kellő alapossággal és következetességgel az uniós támogatások szétosztásánál. Babiš a jelentés szerint több olyan állami döntést személyesen is befolyásolt, amely végül pénzt hozott az Agrofertnek.

Jan Hamáček belügyminiszter, a kisebbik koalíciós partner, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöke szerint a jelentésnek nem lesz hatása a kormány és a koalíció működésére, de ha kiderül, hogy az Agrofert jogtalanul jutott támogatásokhoz, akkor a pénzt mindenképpen vissza kell majd fizetnie.

Az Agrofert holding Csehország egyik legnagyobb agáripari, élelmiszeripari és vegyipari cége, amely több mint 33 ezer embernek ad munkát. Andrej Babiš pedig Csehország második leggazdagabb embere.

Az ellenzék által oly sokat emlegetett Gólyafészek-botrány hátterében az áll, hogy az ilyen nevű szabadidőközpontot építtető cég korábban az Agrofert holdinghoz tartozott, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babiš volt. A szabadidőközpont építéskor, 2007-2008-ban azonban a cég ismeretlen tulajdonba került, és kisebb vállalkozásként jogosultságot szerzett az ilyen vállalatok számára kiírt EU-támogatásra. Amennyiben a Gólyafészek az Agrofert része maradt volna, nagyvállalatként nagy valószínűséggel nem kapott volna uniós támogatást.

Forrás:

MTI