A kelet-ukrajnai szakadár területek több mint 14 ezer lakója kapott orosz állampolgárságot Rosztov megyében

A kelet-ukrajnai szakadár területek több mint 14 ezer lakója kapott orosz állampolgárságot 2014 óta Rosztov megyében – közölte hétfőn Vaszilij Golubjov, az Ukrajnával határos Rosztov megye kormányzója a Don 24 televízió műsorában.

Golubjov elmondta azt is, hogy 9500-an Oroszországban telepedtek le a “honfitársak áttelepítésének programja” keretében.

A kormányzó emlékeztetett arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök április végén hozott rendeletében humanitárius okokra hivatkozva leegyszerűsítette a délkelet-ukrajnai szakadár területek lakóinak oroszországi honosítását, majd májusban kiterjesztette az intézkedés hatályát.

“Ez a munka most már folyamatosan zajlik. A többi már csak az emberek igényétől és döntésétől függ. Folytatjuk ezt a munkát, ami pedig a megyétől függ, azt megtesszük”

– tette hozzá a rosztovi kormányzó.

Április végén igazolványkiadó központokat nyitottak a luhanszkiak számára Novosahtyinszkban, a donyeckiek számára pedig Pokrovszkijban – a hivatalos megfogalmazás szerint – próbaüzemmódban.

Kirill Alzinov, az orosz belügyminisztérium migrációügyi főosztályának vezetője akkor egy közvélemény-kutatásra hivatkozva azt mondta, hogy a donyecki és a luhanszki “népköztársaságok” lakosságának 86 százaléka akar orosz állampolgár lenni. Május közepén Leonyid Paszecsnyik, az önkényesen kikiáltott luhanszki “népköztársaság” vezetője szintén úgy nyilatkozott, hogy a terület szinte minden lakója orosz állampolgárságot akar.

Kijev nem ismeri el az orosz honosítási rendelet hatályát, és követelte visszavonását.

A Krím félsziget orosz elcsatolását és a kelet-ukrajnai konfliktus kitörését követően, 2014-ben Oroszország tömegesen fogadott menekülteket a donyecki és a luhanszki “népköztársaságok” területéről. 2014 nyarán Rosztov megyébe naponta kétezer menekült érkezett.

Forrás:

MTI