Egyre súlyosabb a szakmunkáshiány az építőiparban

A magasan képzett kárpátaljai szakemberek a jóval magasabb bér miatt mennek külföldre – derült ki a Sirius regionális tévécsatorna összeállításából.

Az összeállításban elsőként megszólaló Valerija Klimova arra panaszkodott hogy három hónapja nem talál megfelelő szakembereket lakása felújítására. A szakemberhiány miatt a szolgáltatások ára is jelentősen megugrott, az a tapasztalat, hogy egy jó szakemberre több hónapot kell várni.

A riporter rámutatott arra, hogy a megyeszékhelyen többtucat nagyobb építkezés is zajlik, lakóházak és bevásárló központok épülnek, amelyeken egyidejűleg 20-50 szakember dolgozik. Az építőmunkások elmondása szerint minden második szakember évente legalább három hónapot külföldön dolgozik, így minden nap keresnek új embereket az építkezésekre.

Az egyik építkezésen dolgozó Vaszil Kucsirjavij arról beszélt, hogy ő Técsői járásból költözött Ungvárra, ugyanis a megyeszékhelyen jobban lehet keresni. Elárulta, hogy ezt megelőzően 8 évig külföldön dolgozott, a középiskola elvégzése után ment ki először. Visszatérését azzal magyarázta, hogy ugyan kevesebbet keres, mint de legalább otthon van. Korábban 3-6 hónapra járt külföldre.

A riportban megkérdezett építtető elmondta egyre kevesebb a jól képzett szakember a megyében, ugyanis őket a kétszer-háromszor magasabb bérért külföldre csábítják. Míg Ungváron 10-15 ezer hrivnyát keres egy építőmunkás, addig Magyarországon, Szlovákiában vagy Csehországban ennek a dupláját. Így nehéz megtartani az embereken, fizetést emelni nem tudnak, ugyanis az a lakásárakon mutatkozna meg. Van olyan tömbház, ami két évig épült, mert előfordult, hogy a teljes brigád külföldre ment.

A legmagasabb bért az építőiparban Németországban és Hollandiában fizetik itt 12-15 eurós órabért kínálnak, így havonta akár 2000 eurót is meg lehet keresni. Ám itt a szigorú törvények miatt nehéz elhelyezkedni, ezért Csehországba, Szlovákiába és Magyarországon dolgozik a legtöbb kárpátaljai építőmunkás, itt 1500-900 euró között keresnek a szakemberek.