A képviselők fele korrupt

Ukrán újságírók Ivan Bakanovnak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) helyettes vezetőjének felhívása nyomán kezdték vizsgálni, hogy a parlamenti képviselők közül kinek vannak korrupciós ügyletei. A slovoidilo.ua írása szerint érdekes dolgokra derült fény.

Kiderült, hogy a 423 honatya közül 214-nek vannak korrupciós ügyei. A legkorruptabb Bogdan Dubnevics, a Petro Porosenko Blokk (BPP) tagja, aki legalább 42 korrupciós ügyletben érdekelt. Őt az öccse és frakciótársa Jaroszlav követi 36 üggyel. A testvérek állami pályázatok elnyerése és odaítélése során éltek vissza képviselői hatalmukkal. Állami tulajdonokat játszottak át törvénysértő módon magánkézbe.

Az élbolyban van a szintén BPP-s Igor Kononenko, akinek Petro Porosenkóval vannak közös zavaros ügyletei. E csoportban található még Julija Timosenko, aki egyebek között voksok vásárlásával foglalkozott az idei elnökválasztás első fordulójában. Az is kiviláglik a vizsgálódás eredményéből, hogy egyes parlamenti frakciónak hány korrupt tagja van. A BPP-ben 130 tag közül 54-nek van vaj a fején. A 80 fős Népi Front 35 tagja foglalkozik bűnös dolgokkal.

A legrosszabb az arány a Vidrodzsennya háza táján: 35 képviselőjük közül 25-nek vannak gyanús dolgai. Oleg Ljasko Radikális Pártja 21 képviselője között a pártvezérrel együtt 11 korrumpált személy ül a Legfelső Tanácsban.