Az elnök elhalasztaná az árfelhajtó reformot

A delo.ua tájékoztatója szerint Volodimir Zelenszkij korainak és meggondolatlannak tartja, ezért egy évre elhalasztaná az energetikai piac tervezett reformját, amely egyebek között július 1-től az elektromos energia 133 százalékos drágulását eredményezné.

Az ukrán államfő szándékáról Andrej Gerusz, az elnöki hivatal miniszteri kabineti képviselője számolt be a Facebook oldalán. Közlése szerint az elnök №10376 számmal törvénytervezetet nyújtott be a Legfelső Tanácshoz, amelyben módosításokat javasol az elektromos energia ukrajnai piacának tervezett reformjában.

E szerint 2020. július 1-ig elnapolná a tervezett reform végrehajtását.

Ennek az volna a célja, hogy megelőzzék azt a nagyméretű sokkhatást, amelyet az elektromos áram fogyasztói árának drasztikus emelése váltana ki a fogyasztók körében. A jogszabály-módosítási tervezet javasolja, hogy havi lebontásban fokozatosan készítsék fel a társadalmat a várható következményekre.

A tervezet másik javaslata, hogy állítsák vissza a Porosenko idejében eltörölt jogszabályt, amely értelmében kedvezményekben részesülhetnek az alternatív energiaforrásokat alkalmazó háztartások. Gerusz megjegyzi: az elnök a tervezetet halaszthatatlanként jegyeztette be a törvényhozásban.

Forrás: