Az ukrán elnök az alkotmánybíróság előtt védelmébe vette a parlament feloszlatásáról hozott döntését

Megkezdte az ukrán alkotmánybíróság kedden a parlament feloszlatásáról hozott elnöki rendelet alkotmányosságának vizsgálatát, az ülésen felszólalt Volodimir Zelenszkij államfő, aki döntését jogilag vitathatatlannak és hibátlannak nevezte.

Beszédében Zelenszkij emlékeztetett arra, hogy az ország államfői közül ő az első, aki megjelent az alkotmánybíróság előtt, nem pedig magához rendelte a bírákat. Szavai szerint ezzel kívánta kifejezni tiszteletét a taláros testület és a törvények iránt.

“Nem kell elmagyaráznom Önöknek, mit jelent a törvény betűje és szelleme. Meggyőződésem, hogy a Verhovna Rada (parlament) feloszlatásáról hozott határozat mindkét kritériumnak megfelel”

– szögezte le az elnök. Ami a törvény szellemét illeti, kiemelte, hogy az ukrán állampolgárok nem bíznak a jelenlegi parlamentben, és “tapssal fogadták” a feloszlatását.

“Most a társadalom szoros figyelemmel követi ezt az ügyet. Önök ezt nyilván jól tudják, és gondolom, igazságos döntést fognak hozni, olyat, amiért nem kell majd szégyenkeznünk sem népünk, sem az ország, sem gyermekeink előtt”

– fogalmazott Zelenszkij.
Ezután közölte: elhagyja az üléstermet, ne mondhassa senki, hogy a bírák nyomás alatt hozták meg döntésüket.
Zelenszkij május 20-i elnöki beiktatási beszédében jelentette be, hogy feloszlatja a parlamentet, és rendkívüli választást ír ki. Az erről szóló rendeletet másnap adta ki, az előrehozott törvényhozási választást július 21-re tűzte ki.

A kisebbik ukrán kormánypárt, a Népi Front képviselőinek egy csoportja május 24-én fordult beadvánnyal az ukrán alkotmánybírósághoz, hogy vizsgálja meg a parlament feloszlatásáról hozott elnöki rendelet alkotmányosságát. Május 17-én ugyanis a Népi Front bejelentette, hogy kilép a kétpárti kormánykoalícióból, amivel az megszűnik létezni, és felszólította a parlamenti erőket új többségi koalíció létrehozására. Az alkotmány az új koalíció megalakítására 30 napot ad a parlamentnek, és ez idő alatt a törvényhozás nem oszlatható fel, csak azután, ha nem sikerül új többséget alakítaniuk.

Zelenszkij viszont azzal érvelt, hogy a két koalíciós pártnak már évek óta nem volt meg a többsége a parlamentben, csak ezt “eltitkolta”. Emiatt már rég fel is kellett volna oszlatni a törvényhozást, csak ez nem állt sem a korábbi államfő, Petro Porosenko, sem a két kormánypárt érdekében.

Forrás:
MTI