Tüntettek a kijevi elnöki hivatal előtt

A demonstráció részvevői azt követelték Volodimir Zelenszkij elnöktől, hogy vonja vissza az ukrán hadsereg választűzre vonatkozó tilalmát, valamint azt, hogy átláthatóak legyenek a Minszki tárgyalások, írta hétfő este a Korrespondent.net.

Becslések szerint több százan vehettek részt az Állítsuk meg a kapitulációt elnevezésű megmozduláson Kijevben az elnöki hivatal épülete előtt.
Állítólag az embereket, akik utcára mentek az háborította fel, hogy eszkalálódtak a harcok a kelet-ukrajnai válságövezetben. Az résztvevők azt szerették volna elérni, hogy oldják fel az ukrán hadsereg tüzérségi tilalmát, hogy válaszolhassanak a felkelők provokációira, valamint Minszki tárgyalások átláthatóságát követelték.

„A kijevi vezérkar közleménye ellenére, az ukrán tüzérség néma. Ugyanis Minszkben Kucsma azt az ígéretet tette, hogy az ukrán katonák nem nyitnak választüzet, cserébe elkezdenek kereskedni a szakadár régiókkal. Julija Mandelj, Zelenszkij titkárnője az 1+1 tévécsatornán azzal vádolja az ukrán katonákat, hogy iskolákat, kórházakat és óvodákat lőnek. Ez nem más, mint a feltétel nélküli megadás jelei”

– fogalmazott Olekszandra Ivanova a megmozdulás egyik főszervezője. A tüntetők egy fehér zászlót is elégettek.