Még nem döntött az alkotmánybíróság

Nyolc órás munkanappal, kisebb zavaró tényezőkkel tartotta meg ülését az Ukrán Alkotmánybíróság. A korrespondent.net beszámolója szerint döntés még nem született.

A délelőtt tíz órakor kezdődött meghallgatáson pro és kontra véleményeket hallgatott meg a testület a parlament feloszlatásáról. Az épület előtti téren néhányszáz fős tömeg azért demonstrált, hogy a bíróság minősítse alkotmányellenesnek Zelenszkij döntését.

Az államfő, a korábbiaktól eltérően, szintén megjelent a tárgyaláson és előadta a véleményét. Távozását követően bombariadó zavarta meg a munkát, ám az ítészek nem hagyták magukat befolyásolni. Zelenszkij parlament feloszlatásáról szóló rendeletét megtámadó 62 képviselő nevében jelen lévő küldötteket arra kérték, adják át a többségi frakció tagjainak névsorát, de ezt nem tudták teljesíteni.

A meghallgatásokat követően a testület visszavonult, hogy zárt ajtók mögött folytassa az ügy mérlegelését. A tájékoztató szerint az alkotmánybíráknak a hónap végéig van lehetőségük rá, hogy kimondják a végszót:

alkotmánysértő-e Zelenszkij rendelkezése.

Ha annak minősítik, úgy elmarad az előrehozott parlamenti választás.