Porosenko nyitott Zelenszkij felé

A Petro Porosenko Blokkjából alakult Európai Szolidaritás (Jevropejszka Szolidarnyiszty) kész koalícióra lépni a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mögött álló Nép Szolgája (Szluha Narodu) párttal – erről a volt államfő beszélt csütörtökön az egyik országos tévécsatornán.

„Bízom abban, hogy képesek leszünk együttműködni, hogy ezzel is folytathassuk közeledésünket az Európai Unióhoz és a NATO-hoz”

– fogalmazott az ex-elnök arra a kérdésre, hogy pártja szövetségre tudna-e lépni a Nép Szolgája párttal.

Porosenko azt is közölte, hogy Ukrajna 2023-ban kérheti a felvételét az EU-ba, ezt követően az Európai Unió megteremtheti az ehhez szükséges anyagi fedezetet 2028–2035-ös költségvetésében.

Ugyanakkor a volt államfő kihangsúlyozta, hogy pártja soha semmilyen körülmények között nem lép szövetségre a Janukovicshoz közel álló politikai erőkkel, amelyek beszivárognak a parlamentbe, és megpróbálják Moszkva felé terelgetni az országot.

Az ex-elnök arról is beszélt, hogy kész Zelenszkijnek segíteni abban, hogy első külföldi látogatásai sikeresek legyenek, és teljesítse Ukrajna európai integrációs törekvéseit. Emlékeztetett arra, hogy a megválasztott elnök jelenleg „mézesheteit tölti” külföldön – ez egy olyan időszak, amikor megismerkednek vele a határokon túl.

„Ha szükséges, mindig készen állok arra, hogy segítsek, ugyanis tanácsaimmal, kapcsolataimmal nem Zelenszkijt vagy az előző elnököt, hanem Ukrajnát segítem”

– mondta az Európai Szolidaritás vezetője.