Ukrajna a legveszélyesebb húsz között

Egy ausztrál kutatóintézet idén is közzétette felmérését, mennyire szeretik a békét a világ országaiban. A 1news.com.ua közlése szerint Ukrajna a vizsgált 163 ország között a 150. helyet foglalja el, és a világ 20 legveszélyesebb országa között szerepel.

Ukrajna a listán Észak-Korea társaságában szerepel, és az előző évi pozíciójához képest két hellyel javult a besorolása. A világban a békét leginkább Európa 36 országában szeretik. Ezt olyan mutatók alapján mutatta ki a felmérés, mint a fegyverkezés, a belső és külső konfliktusok, a fegyver kereskedelem, a terror veszély, a közbiztonság és egyebek. Ezen európai államok között nincs ott Ukrajna, mely alaposan lerontotta volna az EU-s államok mutatóját.

Az ausztrál kutatók a poszt szovjet országokkal együtt Eurázsiához sorolták. Javult Ukrajna megítélése a belső konfliktusokban történt elhalálozások terén, a szomszédjaihoz fűződő viszonyban viszont a legrosszabb osztályzatot érdemelte ki. Miközben csökkent az országon belüli kényszer kitelepítések, a terrorcselekmények száma, jelentősen romlott a politikai stabilitás. Mindent egybevetve Ukrajna olyan államok társaságát „élvezi”, mint Afganisztán, Szíria, Jemen és Irak.