Jutalmat kapnak a Hableány mentésében résztvevők

Megjutalmazzák azokat, akik a május 29-én hullámsírba merült Hab­leány sétahajó és a benne rekedt halottak kiemelésében részt vettek, értesült a Magyar Nemzet.

A Magyar Nemzet úgy tudja, a jutalmazáskor kiemelten kezelik majd azokat, akik a műveletben az életüket veszélyeztették, azaz a búvárokat és közvetlen felszíni segítőiket.

Az ő hősies helytállásukat a dél-koreai egység parancsnoka és az ázsiai ország budapesti nagykövetsége éppúgy elismerte, mint a magyar állami vezetés és a közvélemény. A műveletben 498 ember vett részt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) hatvanfős nyomozócsoportja a Fővárosi Főügyészség ötfős különleges csoportja felügyeletével és irányításával folytatja a katasztrófa okainak feltárását. Elemzik a beszerzett bizonyítékokat, összevetik a balesetet rögzítő 16 ipari kamera felvételeit, az igaz­ságügyi szakértők pedig modellezik a történteket.

Sógor Zsolt, a Hableányt üzemeltető Panoráma Deck Kft. sértetti képviselője a Magyar Nemzetnek kijelentette: a nyomozás eddigi adatai szerint a Viking Sigyn szállodahajó megszegte a hajózási szabályzat előzésre vonatkozó előírásait. A svájci tulajdonú hajó személyzete nem jelezte előzési szándékát a Hableány személyzetének, még csak hangjelzést sem adott, és az előírt oldaltávolságot sem tartották be. Mindezt a Viking Sigyn ukrán kapitánya, Jurij C. elleni gyanúsítás is tartalmazza.

A férfit csütörtökön helyezték szabadlábra 15 millió forint óvadék ellenében; jelenleg egy budapesti szállodában tartózkodik, lábán nyomkövető eszközt visel, és hetente kétszer kell jelentkeznie a BRFK-n.

Forrás:

magyarnemzet.hu, Fotó: MTI/Máthé Zoltán