Már hajdinából sincs elég

Ukrajna értékében és mennyiségében is kétszer több hajdinát (grecska) importál egy évben, mint amennyit elad külföldre, vagyis hajdinából deficit mutatkozik az országban, írja az Ukrajinszka Pravda.

Az ukrán élelmiszer-kiviteli tanács adatai szerint a hajdinával bevetett terület 10 százalékkal csökkent az idén tavalyhoz képest, amelynek eddig az 53,2 százalékát vetették be, ami 51,9 ezer hektárt jelent 2019-ben.

„A grecskát a búza, a kukorica és a napraforgó szorította a héttérbe. A kultúrát elsősorban a feldolgozóipar szereplői és a méhészek ültetik, utóbbiak a méhészeteik fenntartása miatt”

– nyilatkozta Ludmila Paszicsnik, a tanács szakértője.

A folyó év 4 hónapja alatt 24,54 ezer tonna hajdinalisztet állítottak elő, ami 26 százalékkal több, mint tavaly ugyan ebben az időszakban volt. A szóban forgó időszakban a hajdina exportja 56 százalékkal 3,34 ezer tonnára nőtt, míg az import január és április között 7,34 ezer tonna volt.

A legtöbb hajdina Kazahsztánból érkezik.

A statisztikai hivatal adatai szerint a hajdina nagykereskedelmi ára áprilisban kilónként 18,74, a rizsé 24,4, a kukoricadaráé 38,48 hrivnya volt. Januárhoz képest a grecska ára 8,3 százalékkal nőtt.

„A hajdina belföldi kereslete, stabilan magas, ez részben a megfizethetőséggel, valamint azzal is magyarázható, hogy egészséges táplálékok közé sorolják a grecskát”

– fogalmazott a szakértő.