Az alkotmánybíróság nem torpedózhatja meg a választást?

Tetyana Szlipacsuk, a Központi Választási Bizottság (CVK) elnöke az alkotmánybíróság június 18-iki ülésével kapcsolatban fejtette ki véleményét. Az ítészi testület a parlament feloszlatásának és az előrehozott választás alkotmányosságának kérdésében ült össze, de nem jutott dűlőre, írja a nastup.net.

A CVK elnöke szerint az alkotmánybíróság már nem állíthatja le az előrehozott parlamenti választást. A testület legfeljebb azt állapíthatja meg, hogy alkotmányosnak tekinthető-e az elnöki rendelkezés a parlament feloszlatásáról és az előrehozott választás elrendeléséről.

Igaz, arra nem tudott határozott és egyértelmű választ adni, hogy mit cselekedne a CVK, ha az alkotmánybíróság elmarasztaló ítéletet hozna.

Szlipacsuk megjegyezte, amennyiben az ítészek alkotmányellenesnek minősítenék az elnöki rendelkezést, úgy azt meg nem történtnek kellene tekinteni. Ez esetben a CVK-nak nem volna jogalapja a választási kampányra költeni. Rengeteg kérdés merül fel, amelyekre nem tud válaszolni, illetve az alkotmánybíróságnak kell kimondania az utolsó szót. Tény, hogy a választási kampány folyamatban van, és azt most leállítani képtelenség.

Forrás:

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!

>>> A KárpátHír legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<