Ki élvez kedvezményeket a felvételiken?

Az oktatási és tudományos tárca tájékoztatójára hivatkozva a nastup.net közölte, kik élveznek kedvezményeket az idei egyetemi és főiskolai felvételi kampány során.

A tájékoztató szerint kétféle kategóriára oszlik a kedvezményezettek tábora. Az elsőbe tartozóknak nem kell felvételi vizsgát tenni, csupán egy beszélgetésen vesznek részt. Mint arról Oleg Sarov, a tárca felsőoktatási igazgatóságának vezetője beszámolt e kategóriába azok a felvételizők tartoznak, akik a háborúban váltak rokkanttá, a csernobili reaktorbaleset károsultjai valamint azok a rokkantak, akik orvosilag igazolják, hogy nem tudják látogatni a tanintézményeket.

Azok a kedvezményezettek, akik felvételi vizsga alapján nyerhetnek felvételt valamelyik egyetemre vagy főiskolára mintegy tíz kategóriába lettek besorolva. Ide tartoznak például a harci cselekményekben résztvevők és a méltóság forradalma során megsérült személyek, az árvák és gyámság alá helyezettek, az ideiglenesen megszállt területeken élők és az onnan 2019. január 1. után áttelepültek, valamint a hadseregből 2018 decembere óta leszerelt egyének.

A portál tájékoztatója szerint az idén nemcsak a keleti harctéren elesett ukrán katonák gyermekei pályázhatnak államilag támogatott helyekre. Idén először a sokgyermekes családok csemetéi is élhetnek ezzel a lehetőséggel. Ám pontszámuk nem lehet többel, mint 15-el kevesebb a bejutási küszöbnél.

Forrás:

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!