Szaakasvilit gyanítja a tbiliszi zavargások mögött a Georgiából elűzött orosz képviselő

Miheil Szaakasvili volt georgiai elnökkel kapcsolatban álló radikálisok támadták meg az orosz küldöttséget Tbilisziben az Ortodoxia Interparlamentáris Gyűlése (IAO) nevű, ortodox vallású képviselőket tömörítő szervezet tanácskozásán, és robbantottak ki utcai zavargásokat – jelentette ki Szergej Gavrilov orosz képviselő a Georgiából kimenekített politikustársaival közösen megtartott pénteki moszkvai sajtótájékoztatóján.

“Közös véleményünk az, hogy Georgiában most radikális szélsőségesek nyilvánvaló államcsíny- és hatalommegragadási kísérlete zajlik, amelyet sok vonatkozásában külföldről irányítanak, és úgy tűnik nekünk, hogy kapcsolatban állnak Szaakasvilivel”

– jelentette ki Gavrilov, aki egyébként az IAO közgyűlésének elnöke.

Gavrilov úgy vélekedett, hogy az IAO ülése ürügyet szolgáltatott az oroszellenes hisztériakeltéshez és a georgiai ortodoxia lejáratásához. A politikus a történteket összefüggésbe hozta azzal az ukrán ortodox egyházban történt szakadással, valamint az ezzel kapcsolatba hozható jogsértésekkel.
Az orosz képviselők sajtótájékoztatóján elhangzott olyan állítás is, amely szerint a georgiai parlamentbeli rendbontás részvevői telefonon angolul kommunikáltak valakivel.

Tbilisziben csütörtökön zavargások törtek ki, mert a georgiai ellenzéket felháborította, hogy Gavrilov, az orosz küldöttség vezetője a georgiai parlament elnökének székéből vezette az IAO közgyűlését a tanácskozás második napján. Gavrilov a georgiai médiában megjelent híradások szerint fegyverrel harcolt a georgiai központi hatalom ellen az abház szakadárok oldalán. Az orosz politikus valótlannak nevezte az állításokat.

Az oroszellenes zavargásokban 240-en – köztük 80 rendőr – megsérültek. Az orosz parlamenti küldöttséget kimenekítették Georgiából.
Dmitij Peszkov, a Kreml szóvivője “ruszofób provokációnak” minősítette a Tbilisziben lezajlott tiltakozásokat. Mint mondta, ezt határozottan el kell ítélni.

Vjacseszlav Vologyin, az Állami Duma (az orosz parlament alsóházának) elnöke rámutatott, hogy Georgia elhanyagolta a nemzetközi rendezvények megtartásának normáit, és Tbiliszinek kell szavatolnia a tanácskozás részvevőinek biztonságát.

Grigorij Karaszin orosz külügyminiszter-helyettes a történtekért a georgiai radikális ellenzéket hibáztatta, amely szerinte az orosz parlamenti küldöttség látogatását utcai zavargások kirobbantására használta fel, hogy megzavarja Moszkva és Tbiliszi kapcsolatainak normalizálását. A diplomata leszögezte, hogy az orosz fél továbbra is a viszony rendezésén és felélénkítésén fog dolgozni.

Karaszin kijelentette: Szalome Zurabisvili georgiai elnöknek saját lelkiismeretével kell elszámolnia azért a kijelentéséért, amely szerint Moszkva érdekelt abban, hogy Tbilisziben tömeges zavargások legyenek.

Forrás:

MTI