Lövöldözés az ukrán-román határ közelében

Fegyvert használtak az ukrán határőrök a múlt héten egy UAZ típusú terepjáró megállítására, amelynek a sofőrje a felszólítás ellenére nem állt meg, írta a Mukachevo.net. Az incidensre az autó sofőrje teljesen másképp emlékszik.

Az ukrán határőrszolgálat közleménye szerint a határőrök a Huszti járási Jablonovka (Jablonyivka) határában az ukrán-román zöldhatár közelében akarták megállítani a terepjárót.

A jármű vezetője többszöri felszólítás ellenére sem volt hajlandó megállni, veszélyes manővereket végzett.

Akkor sem állt meg, amikor a határvédők néhány figyelmeztető lövést adtak le a levegőbe. Végül a rendőrség bevonásával találták meg és foglalták le a járművet.

Ezzel szemben a szemtanúk állítása szerint a határőrök fegyverhasználata indokolatlan volt, a házkutatást és az autó lefoglalását bírósági végzés nélkül végezték.

Az autót vezető férfi verzióját, egy helyi civil aktivista írta le közösségi oldalán. Eszerint a sofőr csak otthon vette észre golyó ütötte lyukakat a járművén, amitől megrémült. Kis idő elteltével a ház előtt fekete maszkot és terepszínű egyenruhát viselő személyek jelentek meg. Később a rendőrök érkeztek, akik felmutattak egy bírósági végzést az ingatlan átkutatására. A papír szerint csempészcigarettát kerestek a rendőrök. Végül nem találtak egyetlen csomag füstölnivalót sem, ennek ellenére feltörték az UAZ ajtaját kigurították a terepjárót az utcára, ahol felrakták egy trélerre, majd ismeretlen helyre szállították.

A Munkácsi Határőr-parancsnokság közlése szerint az ügyben tart a nyomozás.

Forrás:

KH/Mukachevo