Zelenszkij csalódott

Ukrajna elnöke csalódott az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének döntésében, mellyel megszüntette az Oroszországi delegációval szembeni szankciókat és visszaengedi azt berkeibe, írja a korrespondent.net.

Volodimir Zelenszkij saját Facebook bejegyzésében köszönetet mondott az ukrán delegációnak és valamennyi ország képviselőjének, amelyek támogatták a javaslatot, hogy ne engedjék vissza a szervezetbe Oroszországot. Emlékeztetett rá, hogy a kérdésről a múlt héten egyeztetett a francia elnökkel és a német kancellárral. Megpróbálta meggyőzni őket, hogy az orosz delegáció visszatérése csak azután lenne helyénvaló, miután Oroszország teljesíti az Európa Tanács követeléseit.

„Kár, hogy európai partnereink nem hallottak meg bennünket és másként döntöttek”

– írja az elnök, s hozzáteszi, reméli, hogy az oroszok visszatérését támogatók ugyanekkora hévvel fogják követelni a fogságba esett ukrán tengerészek szabadon bocsátását is.

Emlékeztetőül:

az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése 118 igen szavazattal úgy határozott, az orosz küldöttség visszatérhet a Közgyűlésbe. Ellene 62-en szavaztak.

A döntés megváltoztatja a Közgyűlés szabályait, és bonyolítja a szankciók alkalmazását, különösen az Orosz Föderációval szemben.