Nem adják fel a cigicsempészek

Négy hónap, hatezer ügy, hatszázmillió forintot érő lefoglalt illegális dohányáru — röviden így foglalható össze annak a harcnak az idei eredménye, amit az adóhivatal folytat a cigarettacsempészet, az illegális dohánykereskedelem letöréséért – számolt be a Magyar Nemzet.

A hatóság a szokásos, évtizedes módszerek mellett a modern technikát is alkalmazza munkájában:

a piacellenőrzéstől és az autók szétszedésétől a járműröntgenig és a drónig terjed a szabálysértések leleplezéséhez használt módszerek, eszközök sora.

Havonta százával indít eljárást dohánycsempészet és illegális kereskedelem miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A szervezet legfrissebb kimutatása szerint január eleje és április vége között a pénzügyőrök és a pénzügyi nyomozók 6300 esetben intézkedtek ilyen ügyekben, a hatósági fellépésnek pedig meg is lett a következménye. A szervezet emberei négy hónap leforgása alatt 11,5 millió szál cigarettát vontak ki a feketepiacról, a tétel együttes értéke megközelítette az 550 millió forintot.

Az adóhivatal utóbbi időkben szerzett tapasztalatai szerint a dohánycsempészek a magyar–ukrán és a magyar–szerb határszakaszon is rendszeresen próbálkoznak.

Mivel az ukrán határnál az átkelőhelyeken szigorított vámellenőrzést tart a NAV, emiatt a csempészek inkább a határvonal menti erdős, mezős területek felé veszik az irányt – a zöldhatáron rendszerint nagyobb mennyiségeket kísérelnek meg behozni az országba.

A teherautókban a tapasztalat szerint mostanság ritkán helyeznek el a csempészek cigarettát, ennek pedig leginkább az lehet az oka, hogy a NAV röntgensugaras rakományátvilágító berendezéseket használ, s ezek a műszerek nagy pontossággal mutatják ki a raktérben elrejtett árut.

Forrás:

magyarnemzet.hu, Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd