Porosenko és az orosz nyelv

Petro Porosenko, Ukrajna sorrendben ötödik elnöke kijelentette, hogy az orosz nyelv hivatalossá tétele nem oldja meg a Donec-medencei konfliktust és nem állítja meg Oroszországot, írja a bykvu.com.

A korábbi államfő Andrej Bogdannak, az új elnöki hivatal vezetője által kifejtett véleményére reagált saját közösségi oldalán. Bogdan állítása szerint hivatalos regionális státuszt kaphatna a szakadár terület, amennyiben visszatérne Ukrajna szárnyai alá és az ott élők is úgy akarnák.

Porosenko szerint ez nem volna más, mint puszta kereskedés a nyelvi kérdéssel, ami semmilyen hozadékkal nem járna Ukrajna számára. Sőt, nem állítaná meg Oroszország nagyhatalmi törekvéseit sem. A volt elnök szerint ugyanis Moszkva foga nem az elcsatolt Krímre vagy a szakadárok által uralt területre fáj, hanem Kijev EU- és NATO csatlakozását akarja megakadályozni, hogy visszaszerezze az egész ország feletti befolyását. Ukrajna európai integrációja ugyanis az egyetlen garancia az ország békéjére, biztonságára és függetlenségére, állítja Porosenko.

Forrás:

KH/bykvu.com