Nem engedték ki a gyerekeket a csapi határon

Hamis hozzájáruló nyilatkozattal próbáltak kivinni két kiskorút az országból a csapi Tisza ukrán-magyar nemzetközi közúti határátkelőn, a határőrök rájöttek és nem engedték ki a gyerekeket – közölte a csapi határőrség sajtószolgálata.

A két eset egy óra különbséggel történt. Először egy anya 6 éves fiúgyermekével jelentkezett kilépésre. Az útlevél ellenőrzésnél derült ki, hogy hamis apa által adott, Ukrajna milánói nagykövetségén kiállított hozzájáruló nyilatkozat. A közlemény szerint több árulkodó jel is volt, többek között a dokumentumon eltért az ukrán címer a megszokottól, a külképviselet dolgozójának aláírása sem stimmelt. Kísértetiesen hasonló eset történt egy órával később:

egy 37 éves nő egy 13 éves lánnyal utazott együtt, de a határőrök ezúttal is szemfülesek voltak.

Csak úgy mint az első esetnél itt is Ukrajna milánói nagykövetsége által kiállított hozzájáruló nyilatkozatot mutattak be. A dokumentumon hamis volt a bélyegző, a szöveg pedig hemzsegett a helyesírási hibáktól.

Okirathamisítás miatt kihívták a rendőrséget, a kiskorú gyerekeket nem engedték ki, a két nőnek a rendőrségen kellett magyarázatot adnia a tettére.

Forrás:

KH/Mukachevo