Boris Johnson lehet az új brit miniszterelnök

Boris Johnson volt brit külügyminiszternek 74 százalékos a támogatottsága a kormányzó Konzervatív Párt mintegy 160 ezer fős tagsága körében, így valószínűsíthető, hogy őt választják a párt új vezetőjévé – mondta Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense az M1 csatornán.

Ezután kéri fel a királynő a miniszterelnöki posztra, majd a parlamenti szavazás következik. A kérdés, hogy Boris Johnson mennyire tud egységet teremteni a parlamentben és a társadalomban – jegyezte meg a szakember.

A parlamenti egység nemcsak a miniszterelnök-választás miatt fontos, hanem mert a Brexit nyomán számos, főként gazdasági tárgyú törvényt is meg kell alkotni. Szó volt a társasági adó csökkentéséről, a személyi jövedelemadó-rendszer átalakításáról. Probléma, hogy az újrainduló vámkezelés megszakíthatja a termelési láncokat, versenyképességi problémák merülhetnek fel és az élelmiszerárak is emelkedhetnek – sorolta Gálik Zoltán.

A szakértő emlékeztetett arra, hogy Nagy-Britannia kereskedelmének 50 százaléka zajlik az EU-val, az EU kereskedelmének viszont mintegy 5-10 százaléka Nagy-Britanniával, 440 milliós piac áll szemben egy 65 millióssal, tehát a szigetország a kiszolgáltatottabb.

Forrás:
MTI

Kövessen minket a FACEBOOKON, TWITTEREN vagy INSTAGRAMON és mi értesítjük a legfrissebb hírekről!