Abroszkin az ukrán „törvényes” zsiványokról

Ukrajnában jelenleg 15 „törvényes” zsivány él, állapította meg közösségi oldalán Vjacseszlav Abroszkin, a Nemzeti Rendőrség helyettes főparancsnoka, a bűnügyi rendőrség főnöke, írja a korrespondent.net.

Abroszkin megítélése szerint ezek a zsiványok többnyire dollármilliomosok és kézzel-lábbal kapálózva igyekeznek hatalomhoz jutni. Min megjegyzi, a szovjet érában az ilyen banditák többnyire rács mögött ültek, szinte az volt az otthonuk. A múlt század nyolcvanas éveinek derekáig teljesen normálisnak tartották, hogy a zsiványok akár harminc évet is lehúztak a börtönben. Aki az ilyen, keresztapáknak, maffiavezéreknek nevezhetők közül szabadlábon volt, azt a többiek lenézték, nem volt tekintélye a bűnözői szakmában, állítja Abroszkin.

A főrendőr szerint mára gyökeresen megváltozott a helyzet. Ma ezek a bűnözők jómódban élnek, hatalmas ingatlanokkal, birtokokkal rendelkeznek nemcsak Ukrajnában, hanem szerte a világban. Kiterjedt kapcsolatrendszerük van a vezető politikai és gazdasági szférában, jókora vagyont halmoztak fel a külföldi bankokban. Ezek most nemcsak az alvilág felett akarnak uralkodni, hanem a normális életszférában is jelen vannak, mindenütt találhatóak az általuk pénzelt figurák. És mindenütt ott vannak, ahol tekintélyes summákat lehet ellopni.