Megpróbálták megölni Donyeck megye új kormányzóját

Egy katona életét vesztette, egy másik pedig megsebesült, amikor páncéltörő rakétával eltalálták az ellenséges erők az ukrán hadsereg egyik Kraz típusú teherautóját a Donyeck megye déli részén lévő Hranitne településnél – közölte szerdán az ukrán Egyesített Erők Parancsnoksága.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál értesülése szerint az eltalált autó abban a konvojban haladt, amelyben Donyeck megye múlt pénteken kinevezett új kormányzója, Pavlo Kirilenko utazott. Az információt a parancsnokság sajtóosztálya sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta. Később annyit közöltek, hogy a kormányzót szállító autó a “közelben állt”, és Kirilenkónak nem esett baja.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök – sajtószolgálatának közlése szerint – a támadást a minszki folyamat és a normandiai formátumú tárgyalások újraindításának aláaknázására tett kísérletnek minősítette.

“Ez az arcátlan támadás pontosan megmutatta, ki is az valójában, aki nem akar békét a Donyec-medencében”

– fogalmazott Zelenszkij.

“Nem válik be viszont a provokátorok számítása. Elkötelezettségünk a (konfliktus) diplomáciai megoldása mellett változatlan”

– fűzte hozzá.

Az államfő utasította Ruszlan Homcsak vezérkari főnököt, hogy az ukrán fegyveres erők alakulatai minden tőlük telhetőt tegyenek meg a diverzáns csoportok azonosítására és semlegesítésére, azonnal és határozottan reagáljanak bármilyen, a polgári lakossággal vagy katonákkal szembeni fegyveres provokációra.

Zelenszkij kifejezte részvétét az elesett katona családjának, sérült bajtársának pedig mihamarabbi felépülést kívánt.

Forrás:

MTI