Kémszoftver figyeli a turistákat Kína egyes határátkelőin

Megszerzi a turisták szöveges üzeneteit, naplóbejegyzéseit, több mint 70 ezer különféle fájl után kutat a mobiltelefonokon az a rosszindulatú szoftver (malware), amelyet Kína Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területének egyes határállomásin erőltetnek rá a beutazók telefonjára – írja a qubit.hu. Az intézkedést a 21 millió lakosú tartományban élő muszlim kisebbség masszív megfigyelésének és elnyomásának jegyében vezették be.

Az Androidra tervezett malware-t maga a határőr telepíti, amikor ellenőrzés közben elkobozza a telefont.

Az ügyet feltáró lapok (a Süddeutsche Zeitung, a Guardian, a New York Times és a német közszolgálati NDR) több szakértővel megvizsgáltatták a programot, amiből kiderült, hogy például az Iszlám Állam Rumiyah című kiadványára és egyes Korán-részletekre vadászik a kínai állam, de a malware a Dalai lámához kapcsolódó pdf-ek, valamint az Unholy Grave nevű japán grindcore banda zenéje után is nyomoz a turistatelefonokon. Utóbbi valószínűleg a Taiwan: Another China című száma miatt került célkeresztbe. Ha a kémszoftvert letöltik egy androidos telefonra, az előbb említett adatok mellett begyűjti a telefonos kontaktokat, a hívásinformációkat, és a megszerzett információkat feltölti egy szerverre. A malware megvizsgálja azt is, hogy milyen alkalmazásokat töltöttek le a telefonra, sőt az egyes appokon bevezetett felhasználói neveket is kivonatolja.

A szoftver nem próbál elrejtőzni a felhasználó elől, sőt meg is jelenik az ikonja a mobil képernyőjén, ami arra utal, hogy miután a hatóságok kivájkálták magukat, az utazó letörölheti a programot.

Az értesülést nem kommentálták sem a kínai hatóságok, sem pedig az alkalmazást fejlesztő, részben állami tulajdonú vállalat. A cikk megjelenése után több vírusirtós cég frissítette termékeit, hogy felhívják a figyelmet a rosszindulatú kínai szoftverre.

Forrás:

nepszava.hu, Fotó: He yuheng / AFP