Januártól emelik a tanári fizetést

Az Ukrán Miniszteri Kabinet a közoktatásban dolgozók újszerű rendszerben való bérezésével tervezi a tanári fizetések 20-tól 70 százalékig való emelését, közli az ua.news.

A hírt a kormány legutóbbi ülésén Volodimir Grojszman jelentette be. A kormányfő elmondta, hogy a bérrendezésre jövő év januárjától kerül sor. Az intézkedés elsősorban a pályakezdő, szakmai gyakorlattal nem rendelkező pedagógusokat érinti. A frissdiplomás iskolai tanárok és óvodapedagógusok eddig a minimális fizetéssel voltak kénytelenek beérni.

A portál megjegyzi, hogy Grojszman korábban is ígért béremelést: 2017 januárjától akarta 75 százalékkal emelni a tanítók fizetését. Az idei költségvetésbe 8,2 százalékos bérfejlesztést kalkuláltak. Ez pénzben kifejezve legkevesebb 568 hrivnya pluszt jelent. A legalsó bérkategóriába tartozó tanárok ennyit kapnak pluszban 6871 hrivnyás bérükhöz, míg a felső kategóriába tartozók 9648 hrivnyás bruttó bére 799 hrivnyával kellene, hogy emelkedjen. Ugyanakkor Grojszman állításával ellentétben Lilija Hrinevics oktatási és tudományos miniszter kijelentette, egyetlen tanár se számítson tízezer hrivnyás fizetésre.

Forrás: