Először kapott Ukrajnában diplomát egy Down-szindrómás fiú

Ukrajnában először fordult elő, hogy felsőfokú végzettségről szóló diplomát kapott egy Down-kórban szenvedő fiatalember, írja a focus.ua.

A hírről Leszja Bondaruk, az Ukrán Nemzeti Emlékezés Főiskola munkatársa számolt be. Közlése szerint a szóban forgó fiatalember Bogdan Kravcsuk, aki e hónap 11- én vette át a történelem szakon szerzett diplomáját. Mint megjegyzi, már a felvételizés sem volt egyszerű. Ugyanis a szovjet érában született, de még hatályos jogi norma szerint a Down-kórban szenvedők nem felvételizhetnek felsőfokú tanintézménybe.

A fiatalember esetében öt évvel ezelőtt az oktatási tárca akkori vezetőinek köszönhetően sikerült leküzdeni ezt az akadályt, és Bogdan Kravcsuk bebizonyította, hogy a megváltozott képességű emberek is képesek egészséges társaikhoz hasonló teljesítményekre. Sőt, a hátrányos helyzetűnek tekintett fiatalember sokszor felülmúlta egészséges társai tanulmányi eredményeit. Bondaruk szerint a neheze csak most következik, mivel a pályakezdő fiatalembernek további előítéletekkel kell megküzdenie, hogy a végzettségének megfelelő állást találjon.

Forrás:

KH/focus.ua