Újabb terrortámadásra készülhet az Iszlám Állam Európában

Újabb támadásokra készülhet az Iszlám Állam terrorszervezet Európában, miután kiszorult a Közel-Keletről – figyelmeztet egy amerikai kutatóintézet. Szakértőik szerint a következő merényletsorozat véresebb lehet még a 2015-ös párizsi terrortámadásnál is, amelyben százharmincheten haltak meg, és több mint négyszázan megsebesültek.

Az Iszlám Állam egyik utolsó bástyáját tavaly év végén foglalták el az amerikai katonák Szíriában. A terrorszervezet több nagyvárost is megszállt az országban az elmúlt években. Idén márciusban az amerikai támogatású kurd-arab Szíriai Demokratikus Erők végül bejelentette, hogy sikerült legyőzni a szervezetet.

Ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy a szervezet egykori harcosai mind a Közel-Keleten bujkálnak – fogalmazott Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője az M1 Unió28 című műsorában. Titkosszolgálati információk ugyanis azt jelzik, hogy tízezernél is több potenciális terrorista lehet Európában, akik

az illegális bevándorlással érkeztek a kontinensre.

Mint mondta, az Amerikai Egyesült Államok és Oroszország komoly csapásokat hajtott végre Szíriában az elmúlt években, és az Iszlám Állam úgynevezett „fészkét” sikerült felszámolni. Titkosszolgálati jelentések azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy Európában és Európa határainál, valamint a Közel-Keleten is több ezrével vannak az Iszlám Államhoz tartozó potenciális terroristák – hangsúlyozta.

Nagy mennyiségű pénz van az Iszlám Állam kezében

Emlékeztetett, volt olyan eset, amikor egyetlen pénzintézetből raboltak el több száz millió dollárnak megfelelő vagyont. Azonban az Iszlám Állam felszámolásakor ezeket a pénzeket nem sikerült lefoglalni, így vélhetően azt a pénzt más országokon keresztül vagy más országokba átmentve biztosították a jövőre nézve. A terrorszervezet műkincseket is lopott, amelyeket később eladott. Titkosszolgálati jelentések azonban arra is rámutattak, hogy

gazdag muzulmánok is támogatják az Iszlám Államot.

Szakértők szerint bár a késes támadásokat leszámítva Európában jelenleg viszonylagos nyugalom van, fel kell készülni egy nagyobb terrortámadásra is.

Deák Dániel szerint a napnál is világosabb, hogy ez csak egy időszakos csend. Mindenképp fel kell készülni arra, hogy lesz nagyobb terrorcselekmény is, hiszen ezeket nem lehet száz százalékban kiszűrni. Hangsúlyozta, itt akár több tízezer, sőt akár százezres potenciális terrorelkövető csoportról is szó lehet, és ha csak egyiküknek sikerül a tervét végrehajtani, akár több száz vagy több ezer európai is veszélyben lehet.

Forrás:

hirado.hu