Nőtt az ukránok tűrőképessége

A megkérdezettek 31 százaléka érzi úgy, hogy nem áll készen a reformokból fakadó nehézségek elviselésére, ez az arány 2018-hoz képest felére csökkent, derült ki egy szociológiai felmérésből.

A megkérdezettek 59 százaléka kész arra, hogy elviselje a reformok sikeréhez szükséges anyagi nehézségeket. Ezek közül 19 százalék hajlandó annyit tűrni, amennyit csak szükséges, míg a válaszadók 40 százaléka maximum egy évre hajlandó meghúzni a nadrágszíjat – derült ki a Razumkov intézet által végzett felmérés eredményéből.

Tavaly még a megkérdezettek 62 százaléka vélekedett úgy, hogy nem tud azonosulni a reformokkal, viszont idén mindössze 31 százalék érzi úgy, hogy nem áll készen a reformokból fakadó nehézségek elviselésére.

Azt is mérték, hogy különböző politikai pártok szimpatizánsai hogyan viszonyulnak a reformokhoz:

  • a Nép Szolgája (Szluga Naroda) szavazók 72 százaléka hajlandó tűrni,
  • nem sokkal lemaradva második helyen Szvjatoszlav Vakarcsuk rockénekes Hang (Holosz) nevű pártjának támogatói végeztek 71 százalékkal,
  • 68 százalékkal Petro Porosenko volt elnök újjáalakult pártja, az Európai Szolidaritás lett a harmadik.
  • Az Ellenzéki platform az életért követői a legkevésbé toleránsak, ha reformokról van szó, szavazóik 42 százaléka tudna azonosulni a megszorításokkal.

A felmérést 2019. június 13. és 20. között végezték egész Ukrajnában, kivéve az ideiglenesen megszállt területeket, a 18 éves és idősebb ukránok, vagyis a választópolgárok körében.