Rejtélyes teherautóra bukkantak Csernobilban

Radioaktív járműroncsra bukkantak a csernobili lezárt övezetben, a hatóságok egyelőre nem árulták el mekkora sugárzást mértek a doziméterrel, írta a Korrespondent.net.

Csernobili sugárzás-környezetvédelmi bioszféra rezervátum közösségi oldalán jelentette, hogy a tilalmi zóna területén életveszélyes sugárzást kibocsátó teherautóra bukkantak. Feltételezések szerint a járművet az 1986-os csernobili atomkatasztrófát követő likvidálási munkálatoknál használták. A sugárzás pontos szintjét nem hozták nyilvánosságra.

A lezárt területen van egy járműtemető, amit 1987-ben Csernobiltól 15 kilométerre délnyugatra található a Lenin atomerőmű robbanása után jelölték ki. A telepre azok a járművek kerültek, amik részt vettek az evakuálásban és a sugármentesítésben. Vannak itt teherautók, autóbuszok, páncélozott harcjárművek, tankok, tűzoltók, számos tehergépjármű és a Szovjetunióban gyártott Mi-6-os szállítóhelikopterből is került ide jó néhány példány. Azt nem tudni, hogy a most talált teherautó miért nem került a járműtemetőbe.