Zelenszkij soron kívüli ülésre hívja a Legfelső Tanácsot

Az elnöki iroda munkatársai azt tervezik, csütörtökre soron kívüli ülésre hívják össze a képviselőket, írja a zak-kor.net.

Az apropó a törvénytelen meggazdagodás elleni törvény elfogadása. A Legfelső Tanács soron kívüli ülését Ruszlan Rjabosapko, az elnöki iroda helyettes vezetője jelentette be. Kifejtette, az Európai Unió elvárja Ukrajnától, hogy minél hamarább elfogadja a Korrupcióellenes bíróságról szóló törvényt.

Csütörtökön azt szeretnék elérni, ha végre elfogadásra kerülne a törvény, s ezáltal a korrupcióellenes bíróságnak lehetősége nyílna a hatékony ténykedésre, mondta el.

Emlékeztetőül: Februárban eltörölték a 2015-ben elfogadott törvényt, mely tartalmazta a törvénytelenül vagyonhoz jutott személyek bűnügyi felelősségre vonását. Tavaly nyáron elfogadásra került a korrupcióellenes bíróság létrehozásáról szóló törvény, majd ősszel nekiláttak a megfelelő káderek válogatásához. Idén március 6-án 38 tagot hagytak jóvá.

A grémium, mely többek között az állami tulajdon elherdálását, lopását, hivatali beosztással való visszaélést stb. hivatott megakadályozni, Olena Tanaszevics elnökletével idén szeptember 5-én kezdi meg munkáját.