Egy moszkvai bíróság meghosszabbította az elfogott ukrán tengerészek őrizetét

Egy moszkvai bíróság szerdán három hónappal meghosszabbította annak a 24 ukrán tengerésznek az őrizetét, akiket a Kercsi-szorosnál történt tavaly novemberi tengeri incidens során fogtak el az orosz határ állítólagos megsértése miatt.

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint a bűnügyi nyomozás lezárult, az eljárásnak ebben a fázisában a gyanúsítottak és védőik, az ügy irataival kezdtek el ismerkedni. A tárgyaláson jelen volt Ljudmila Deniszova ukrán emberi jogi biztos, valamint az ukrán és más európai országok konzulátusainak képviselői. Az ukrán külügyminisztérium szerdai állásfoglalásában határozottan tiltakozott a moszkvai törvényszék döntése ellen.

Ukrajna tiltakozik

Ukrajna külügyminisztériuma határozottan tiltakozik a moszkvai törvényszék döntése ellen, amellyel 2019. október 24-ig meghosszabbította a 24 ukrán haditengerész illegális őrizetét, akiket az oroszországi Föderáció fogott el a Kercsi-öbölben 2018. november 25-én – olvasható a kijevi tárca közleményében. Az ukrán diplomáciai tárca szerint az ilyen cselekedetek a szuverén immunitás durva megsértésének minősülnek, ami a hajókra és a haditengerészekre is kiterjed az ENSZ tengerjogi egyezménye és a nemzetközi jog szerint is.

2018. november 25-én a Fekete-tengeren, a Kercsi-szoros közelében, az Oroszország által Ukrajnától elcsatolt Krím félsziget partjaitól 13-14 tengeri mérföldre az orosz parti őrség tüzet nyitott három ukrán hadihajóra, amelyeket elfoglalt, 24 főnyi legénységük ellen pedig tiltott határátlépés címén eljárást indított. Kijev az incidenst fegyveres agressziónak minősítette.

Szabadonbocsátás

Az ENSZ tengerjogi egyezményével összhangban felállított állandó bíróság május 25-én hozott határozatában kimondta, hogy Oroszországnak haladéktalanul szabadon kell bocsátania a 24 ukrán haditengerészt, és vissza kell szolgáltatnia Ukrajnának a lefoglalt három hadihajót. Nem kötelezte viszont a bíróság Oroszországot a tengerészek ellen indított büntetőeljárás beszüntetésére. A dokumentum szerint június 25-ig kellett Moszkvának számot adnia arról, milyen intézkedéseket tett a határozat végrehajtása végett.

A TASZSZ szerint az orosz külügyminisztérium által a június 26-án Ukrajnának és a Nemzetközi Tengerjogi Bíróságnak (ITLOS) küldött jegyzékben felsorolták azokat a lehetőségeket, amelyeket az orosz jogrend lehetővé tesz Ukrajnának a tengerészek kiszabadításához. Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter azonban visszautasította ezt az ajánlatot.

Forrás:

MTI