Továbbra is alacsony a részvétel

A CVK honlapján közzétett adatok alapján délután 16 órakor (kijevi idő) 36,11 százalékos volt a részvételi arány 140 választókerületből beérkező információ alapján.

Az országban 199 választókerületben szavazhatnak, mert 26-ban a donbászi háborús helyzet miatt elmarad a voksolás. A legmagasabb részvételi arányt Hmelnickij és Cserkaszi megyében mérték, de jól szavaznak Luhanszk megyében is, míg a legalacsonyabb mutatók, az elnökválasztáshoz hasonlóan ezúttal is Kárpátaljáról érkeznek. A végén kullog még Csernyivci megye, meg úgy általában a nyugat-ukrajnai régiók – írja a KISZó.

Részletesen a kárpátaljai helyzetről (magyar nemzetiségű a 68-, 69-, és 73-as körzetben indult)

Szavazókörzet Részvétel 12:00 órakor (%) Részvétel 16:00 órakor (%)
Összesen: 12.32 30.05
ОВО № 68 16.85 37.37
ОВО № 69 13.54 28.57
ОВО № 70 15.14 38.01
ОВО № 71 8.22 24.79
ОВО № 72 6.03 19.20
ОВО № 73 14.84 33.42

Volodimir Zelenszkij államfő – miközben Kijevben leadta voksát – újságíróknak elmondta, hogy egy gazdasági szakembert látna szívesen a miniszterelnöki poszton, olyan személyt, akinek nincs politikai múltja, nem volt sem kormányfő, sem házelnök, sem parlamenti frakció vezetője. Annyit elárult, hogy már folytat konzultációkat a leendő miniszterelnök személyéről, de részletekbe nem bocsátkozott.

Az államfő közölte azt is: arra számít, hogy az új összetételű parlament legelőször a képviselői mentelmi jog eltörléséről szóló törvényt fogja napirendre tűzni.

Dmitro Razumkov, a Zelenszkij mögött álló Nép Szolgája párt vezetője szintén Kijevben szavazott, és újságíróknak nyilatkozva nem zárta ki annak lehetőségét, hogy ő lesz az új összetételű parlament házelnöke.

Julija Timosenko volt kormányfő, a Batykivscsina vezetője a voksolás után újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy a csapata készen áll a munkára a parlamentben, ugyanakkor nem válaszolt arra, vállalná-e a miniszterelnöki posztot.

“Ma senki sem tudja, ki lesz a következő miniszterelnök. Ez csak az önök szavazatától függ. Önök egy pártra és egy jelöltre szavaznak, és ezzel egyben szavaznak a leendő kormányfőre is”

– fejtette ki Timosenko.
Jurij Bojko, a Moszkva-barát politikusokból álló Ellenzéki Platform – Az Életért nevű párt társelnöke szavazata leadásakor kijelentette: a békére szavazott és mindarra, amit kampánykörútja során az emberek kértek tőle.

Forrás:

KH/KISZó