Leselejtezett hadihajókat vásárolna Ukrajna

A lengyel hadsereg által leselejtezett hadihajókat vásárolna Ukrajna, írja a Korrespondent.net.

Lengyelország árverésre bocsátott két szovjet gyártmányú, 2013-ban leselejtezett hadihajót, sajtóértesülések szerint az ukrán védelmi minisztérium ajánlatot tesz a megvásárlásukra.

A hajók korábban a lengyel haditengerészet tulajdonát képezték, egyenként 210 ezer dollárban állapították meg az értéküket. Az egyik ukrán militarista portál információi szerint az ukrán szaktárca már elküldte a szakembereit, hogy felmérjék a hajók állapotát és valós értékét.

A hadihajókat Lengyelországban 1983-ban állították hadrendbe és 1989-ig használták, de csak 2013 októberében selejtezték le őket.

A 1124-es tervszámú szovjet tengeralattjáró-elhárító korvettről van szó, melyek gyártása 1970–1990 között folyt több hajógyárban. A szovjet terminológiában a hajók megnevezése kis tengeralattjáró-elhárító hajó (rövidítve MPK) volt. Fő feladatkörük a tengeralattjáró-elhárítás és a partvédelmi feladatok voltak, de többféle speciális feladatkörrel rendelkező változatait is kifejlesztettek. A hajókat napjainkban Oroszország, Ukrajna és Litvánia üzemelteti. Az 1990-es években Ukrajnában tovább folytatódott a gyártása, több példányt építettek az Ukrán Haditengerészet számára. Szovjet kódnevük Albatrosz, NATO-kódja Grisha.