Az ukrán külügyminisztérium szerint Orbán külön államot akar Kárpátaljából csinálni

Jehor Bozsok, Ukrajna külügyminisztériumának ideiglenesen megbízott vezetője szerint, Magyarországnak az a szándéka, hogy egy magyar enklávét hozzon létre Kárpátalján.

Az ukrán−magyar kapcsolatok bonyolultsága nem Ukrajna hibájából ered

– az ukrán politikus szerint. A fő probléma az úgynevezett magyar irredentizmus, amely bekerítette a magyar miniszterelnököt, Orbán Viktort és támogatóit – mondta Bozsok. Hozzátette, hogy az utóbbi években ez nemcsak Ukrajnának, de számos EU-s tagállamnak is problémát okozott – szemlézte az ukrán ZN portált a KISZó.

Kijev és Budapest között a különbség az, hogy mi a kárpátaljai területen élő magyarokat magyar nemzetiségű ukrán állampolgároknak tartjuk, addig ők ugyanezeket az embereket Kárpátalján élő magyaroknak. Kijev nem ért egyet Budapest irredenta kormánypolitikájának céljával, nevezetesen egy magyar enkláve létrehozásával Ukrajnában

– mondta a diplomata.

Pavlo Klimkin ideiglenes utódjának az elmúlt időszakban nem ez volt az egyetlen nagy port kavart nyilatkozata. Ő volt az, aki a KMKSZ hetilapjának választási címlapfotója miatt szeparatizmust kiáltott a választások hajrájában.

Szintén ő tajtékzott az anyaországi politikusok megszaporodott kárpátaljai látogatása miatt is.

Ám a várható hatalomcsere alighanem őt is megszabadítja a posztjától.

Forrás: