A bíróság kimondta: a vámszolgálat nyerészkedett az embereken

Első fokon annak a zsitomiri férfinak adott igazat a bíróság, aki azért perelte be a vámhivatalt, mert a valós értékénél kétszer magasabb árát állapítottak meg az általa külföldről behozott autónak.

Fél év és két független szakvélemény kellett ahhoz, hogy a bíróság igazat adjon a férfinak. Ugyanis az autót sérülten hozta be, viszont a vámhivatal ezt nem vette figyelembe az autó értékének megállapításánál, ami után behozatali vámot kellette fizetni.

A 2+2 országos tévécsatorna által készített riportból kiderült, hogy a férfi Dániában 10 ezer euróért vásárolta a BMW-t, aminek a bal eleje volt összetörve. Számításai szerint a behozatalért 4000 ezer dollárt kellett volna fizetnie, ám a vámszolgálat ennek a dupláját állapította meg.

A riporter kiderítette, hogy az autó értékének a megsaccolásához egy speciális programot használnak a vámosok, amely az autó kora, felszereltsége, motortípusa stb. alapján számolja ki a körülbelüli az értéket. Viszont nem vették figyelembe, hogy a jármű törött volt.

Becslések szerint több ezer autósnak állapíthattak meg a valósnál jóval magasabb értéket.

Egyelőre csak első fokú döntés született az ügyben, a vámhatóság fellebbezni készül a döntés ellen, ám a férfi nem adja fel, szeretne precedenst teremteni.