Csökkentenék a külföldi gépjárművek vámját

Makszin Nefjodov, az ukrán vámszolgálat vezetője egy televíziós interjúban arról beszélt, hogy egyszerűsíteni fogják a külföldről behozott gépjárművek vámkezelését, írja a www.0312.ua.

Az országos vámparancsnok úgy véli, a vámhivatalokban lévő korrupciót egyebek között azzal lehet visszaszorítani, ha rendezik a külföldről behozott gépjárművek vámkezelésének rendszerét.

A jelenleg még meglévő gyakorlattal ellentétben a tulajdonos dolga lesz meghatározni a járműve értékét.

Ma még a vámhivatal munkatársai állítólag az úgynevezett Schwacke katalógus alapján maguk döntik el, milyen értéket képvisel a behozott gépjármű, és arra mekkora vámilletéket vessenek ki. Ez óriási lehetőség a korrupcióra, mert aki hajlandó áldozni a vámosok számára, az megússza jelentéktelen összeggel, mások viszont kénytelenek a gépkocsi értékének akár többszörösét fizetni vámilletékként. Az említett katalógus titkosított, abba az autót behozó nem tekinthet bele. Tehát a vámtisztek kényük kedve szerint használják.

Nefjodov szerint ezt a módszert félre kell tenni, egységes, mindenki számára érthető és áttekinthető szisztémát fognak bevezetni.

Olyan adatbázist hoznak létre, amelybe a gépjárművek évjárata, márkája szerinti egységes érték- és az arra vonatkozó vámtarifa fog bekerülni, hogy ne lehessen azzal manipulálni.

Ezáltal a járművet behozó már előre ki tudja majd számolni, mekkora vámilletéket kell fizetnie.

Egyelőre az előző kormány intézkedései vannak érvényben, amely szerint augusztus 24-én lép hatályba a jogszabály, amely értelmében hatalmas összegű pénzbírsággal büntethetik azokat az állampolgárokat, akik nem vám-tehermentesítik külföldi rendszámú gépjárműveiket

Forrás:

KH/0312