Megtalálták a csempészet ellenszerét?

Zelenszkijék csapatában rájöttek arra, mivel és hogyan lehet visszaszorítani az óriási méreteket öltött csempész tevékenységet, írja a biz.nv.ua.

Mint arról Olekszij Honcsaruk, az elnöki hivatal helyettes vezetője beszámolt, a legfontosabb lépésnek a vámhivatal személyi állományának teljes átépítését tekintik. Mint elmondta, jelenleg senki nem tudja pontos számokban kifejezni, milyen méreteket öltött a csempészés, de az biztos, hogy

évente dollár milliárdokról lehet szó, ami lehet tízes nagyságrendű is akár.

Honcsaruk kifejtette, hogy egyre több határátkelőről érkeznek olyan hírek, amelyek a csempésztevékenység jelentős visszaeséséről vagy teljes szüneteléséről szólnak. Ez azonban csak részeredmény, nem jelent teljes győzelmet. Az államfő csapatában ezért úgy vélik, itt az ideje gyökeres átrendezést végrehajtani a vámszervek személyi állományában és vezetői köreiben.

Nem lehet ugyanabban a beosztásban egy vámtiszt éveken keresztül, mert a végén úgyis kijátssza a szabályokat és a törvényt.

A kádercsere mellett a műszaki eszköztárat is fejleszteni fogják, közvetlen és állandó munkakapcsolatot létesítenek a külföldi vámszolgálatokkal, hogy pillanatok alatt kiszűrhessék a legrafináltabb próbálkozásokat, fényt deríthessenek a politikai összefonódásokra, nagystílű korrupciós ügyekre.
Honcsaruk szerint csak rövidtávú megoldás volt a rendőrség jelenléte a vámhivatalokban. Ez addig szolgált eredménnyel, míg a vámosok és a rendőrök között nem alakult ki a közös hasznon alapuló munkakapcsolat. Ez a kísérlet sajnos nem vált be, és a felsőbb politikai körökben sem vált támogatottá.

Forrás:

KH/NV