Bezárnak a gyárak, csökkennek a bérek Ukrajnában

Ellehetetleníti az ukrajnai vállalatokat az elektromos energia 25 százalékos emelése. Az érintettek körében egyre nagyobb a tiltakozás, írja a tsn.ua.

Bányászok, ipari munkások és kohászok százai immár napok óta demonstrálnak az energetikai és a kommunális díjszabást ellenőrző állami bizottság épülete előtt. Követelik a vállalatok és vállalkozások számára megállapított tarifa mérséklését. A tüntetők szerint a közműdíjak hatszorosára nőttek.

E miatt sok helyen máris elkezdték leépíteni a személyi állományt, megnyirbálták, közel felére csökkentették a béreket és félő, hogy hamarosan számos vállalat kénytelen lesz leállni.

Ez pedig további tömeges elbocsátásokkal jár. A tarifaemelés miatt drágábbakká és a piacon versenyképtelenekké válnak a gyárak termékei. Eladhatatlanok a bányákból kikerülő nyersanyagok, senkinek sem kellenek az ukrán nehézipar és az acélművek termékei. A már különben is leromlott ukrán gazdaság tovább fog hanyatlani, a még húzó ágazatok is csődbe jutnak, aminek következtében emberek tízezrei válnak földönfutóvá, munkanélkülivé, ha az ország új vezetése nem tesz sürgősen valamit, hangoztatják a demonstrálók.

Forrás:

KH/TSN